Luisteren naar verhalen: onze favoriete podcast

Verhalen vertellen doen we zelf graag, maar ernaar luisteren ook. Hieronder de favoriete podcasts van Revista, voor elk wat wils.


Touché

Friedl’ Lesage

Touché is geliefd onder de collega’s bij Revista. Elke zondagmiddag neemt Friedl’ Lesage de tijd voor een goed gesprek met een veelzeggende gast op Radio 1. Je kan al die afleveringen nadien beluisteren in de gelijknamige podcast.

Voor elk gesprek krijgt Lesage een kleine twee uren uitzendtijd, wat haar de gelegenheid geeft om net iets dieper te graven in het leven en werk van haar gasten. Daarbij schuwt ze geen onderwerpen: ze stelt vragen over schoonheid en troost, succes en twijfel, winst en verlies. Dat levert gesprekken op die raken en blijven hangen. En dat is volledig de verdienste van de interviewstijl van Friedl’ Lesage.

Luister naar alle verhalen uit Touché

Favoriete aflevering van


Drie Boeken

Wim Oosterlinck

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moet hebben. Er passeren CEO’s de revue, maar ook filosofen, journalisten en tv-gezichten. Door de boeken waarover Oosterlinck ze uithoort, leer je hen kennen als mens, met elk hun eigen ambities, dromen en kwetsbaarheden.

Drie boeken luisteren doe je best met genoeg ruimte over in je boekenkast, want elke aflevering geeft gegarandeerd nieuwe inspiratie.

Ontdek de podcast Drie boeken
Alle boekenlijstjes op een rij


Puur Koffie

Katrien Pauwels van OR

In Puur Koffie deelt Katrien Pauwels, mede-eigenaar van OR Coffee Roasters in Wetteren, haar jarenlange ervaring in de koffiewereld. Van de basics over specialty koffie tot een portret per boer. Katrien praat met de Braziliaanse Dutra-broers over hun familiebedrijf en interviewt de coöperatieve waarmee ze samenwerkt in Honduras. Een reis rond de wereld die naar meer smaakt!

Watertanden met Puur Koffie

Favoriete aflevering van Ruth: #2 Direct trade model


Bob

Siona Houthuys, Nele Eeckhout en Mirke Kist

Bob. Het is de titel van een podcast van zes afleveringen over de 84-jarige Elisa. Sinds ze dementie kreeg, duikt een zekere Bob constant op in de gesprekken met haar. Nochtans heeft geen van haar drie dochters ooit over die man gehoord. Evenmin weten ze iets over het vermeende kind dat ze gehad zouden hebben en dat Elisa afstond aan een klooster.

Drie radiomakers Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid over Bob. Heeft hij echt bestaan en leeft hij nog? Of is hij een product van Elisa’s fantasie? Alleen al om de frêle stem van Elisa is Bob het beluisteren waard. Om nog te zwijgen van de rest van de audiomontage, die ingenieus in elkaar zit en elke keer tot een cliffhanger leidt op het einde van de aflevering. We kunnen niet beloven dat je na de eerste episode zal kunnen stoppen met luisteren.

Geniet mee van Bob


De Bourgondiërs

Bart Van Loo

Bart Van Loo is schrijver, tv-gezicht en bovenal een rasverteller. Sinds 2019 maakt zijn boek De Bourgondiërs oude hertogen en vergeten koningen opnieuw populair bij het grote publiek. De podcast die daaruit volgde brengt de banketten, riddertoernooien en brandstapels pas echt tot leven. In een verschroeiend tempo loodst Van Loo je door duizend jaar Europese geschiedenis naar het ontstaan van de Nederlanden. Fris je geheugen op en herontdek alle grote figuren uit ons verleden: Filips de Goede en de Stoute, de dappere Jeanne d’Arc en Margaretha van Parma.

Reis mee naar De Bourgondiërs


Het geheugen van de mug

Koen Fillet

Wist je dat er ooit een diner heeft plaatsgevonden in een dinosaurus? Dat wetenschappers lang geleden dachten dat de baarmoeder een soort vrouwelijke penis was? En welke linken kan je trekken tussen corona en cholera? Radiomaker Koen Fillet zoekt in Het geheugen van de mug de grenzen op van ons geheugen, samen met (cultuur)historici en wetenschappers. Hoewel de verhalen in die podcast de geschiedenisboeken nooit gehaald hebben, houden de korte afleveringen (reken op een kwartiertje) moeiteloos je aandacht vast. Misschien niet wereldschokkend, maar op zijn minst vermakelijk.

Luister naar Het geheugen van de mug

Favoriete aflevering van Ruth: 4. Het diner in een dinosaurus


Relaas

Je kent ze ongetwijfeld, zo van die gênante anekdotes waarmee je kan scoren op elk familiefeest. Of misschien is je ooit een ongelofelijke geschiedenis overkomen die je keer op keer navertelt. Dan zou je zomaar een van de vertellers uit de podcast Relaas kunnen zijn. Die wordt gedistilleerd uit maandelijkse gespreksavonden, waarbij gewone mensen live hun verhaal doen voor een publiek. Het loont de moeite om naar zo’n avond te gaan in Gent, Antwerpen of Brugge, maar je kan elk relaas ook beluisteren in de podcast. Je zal even hard gieren van het lachen of een traan wegpinken van ontroering.

Tip: ze zijn bij Relaas altijd op zoek naar nieuwe, authentieke verhalen en coachen je bij het leren vertellen ervan voor de microfoon. Wie weet sta jij op een dag dus zelf op het Relaas-podium.

Luister naar de grote en kleine verhalen uit Relaas


Making an opera

In deze Engelstalige podcast volg je zeven operazangers achter de schermen van een grote productie. Dat proces blijkt even dramatisch te zijn als de opera zelf en dat merk je ook in de podcast. Je leert hoe er gecast wordt, dat er kostuums gemaakt en gepast moeten worden, welke zware repetities er zijn en dat er heel veel komt kijken bij zo’n opvoering. Er wordt logischerwijs veel gezongen in Making an opera en je voelt de emotie achter de schermen.

Zing mee met Making an opera


De angstpodcast

Daan Heerma van Voss en Remy van den Brand

Nederlanders Daan Heerma van Voss en Remy van den Brand spreken met experts over angst. Ze zoeken uit hoe je kan leren leven met een angststoornis. Af en toe halen ze er de geschiedenis bij om te onderzoeken hoe psychologische problemen vroeger en nu behandeld werden. Een van de psychologen die aan het woord komt, heeft zelf pas op latere leeftijd beseft dat hij een angststoornis heeft. Boeiende materie die een moeilijk thema bespreekbaar maakt.

Luister naar De angstpodcast


Volksjury

Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck

De Volksjury mag dan een grote fanbase hebben, niet iedereen is fan van de twee giechelende, cava drinkende jonge vrouwen die vertellen over oude moordzaken. Elke aflevering kiest een van hen een (on)opgeloste case waarover ze hun research met elkaar delen. Dat levert telkens een interessant lijstje boeken, documentaires of fragmenten op, als je je door de waslijst aan persoonlijke meningen en trivia van het jolige duo weet heen te werken. Voor de fans van true crime is deze podcast wel geknipt.

Luister naar De volksjury


Geen kleine man

Dit is een korte podcastreeks over de mannelijke dominantie in de geneeskunde. Er is één hoofdaflevering die vertelt over de kern van de zaak: dat het lichaam van mannen en vrouwen als gelijk wordt gezien, terwijl dat niet zo is. Meer zelfs, dat veel aandoeningen bij vrouwen veel te laat worden opgemerkt, omdat ze andere symptomen hebben of zelfs volledig anders reageren op pakweg een hartaanval. In enkele subafleveringen gaan de makers dieper in op bepaalde zaken. Een zeer verrassende podcast die een nieuw licht werpt op geneeskunde. En vrouwen erop wijst dat zelfs zij nog niet veel weten over hun eigen lichaam.

Luister naar Geen kleine man

Favoriete aflevering van Rosalien: Bonusinterview 5: mannen en andere lichamen op het genderspectrum


Rosalien

Ontwerpt, tuiniert, bakt, naait, reist en probeert duurzaam te leven. Vrouw van Piet en mama van Helder.

Vorige
Vorige

In beeld – het atelier van Willem Vermandere

Volgende
Volgende

‘Plots ontdek je: het leven is een wonder’