Een jungle op kantoor: alleen maar voordelen

Zowat elke trendwatcher zal het beamen: onze kantoren worden steeds groener. Letterlijk, want planten op tafels, mossen op muren, zelfs levende plafonds maken hun intrede op de werkvloer. Waarom moet een plant je nieuwe beste collega zijn?

 

Een teer plantje naast je laptop, een vrolijk boeket op de lunchtafel: de visuele voordelen van een kantoorplant liggen voor de hand. Een werkruimte ziet er meteen gezelliger uit met pakweg een grote strelitzia in de hoek. Dat idee sluit aan bij de trend van steeds huiselijker werkplekken in plaats van de cleane, anonieme landschapsbureaus die we kennen sinds de jaren negentig. Enkele stevige planten kunnen zo’n grote ruimte ook visueel helpen opdelen in kleinere eenheden.

 

Minder hoofdpijn en rustiger werken

Daarnaast brengen planten een aantal andere, bewezen voordelen met zich mee. De akoestiek wordt prompt een pak beter wanneer je een paar planten toevoegt aan een ruimte. Hun bladeren absorberen achtergrondgeluiden, waardoor het rustiger werken is op kantoor. In ruil voor wat water en een beetje liefde zuiveren planten bovendien de lucht. Ze nemen onder meer formaldehyde op, een chemische stof die binnen vaak voorkomt en hoofdpijn veroorzaakt. Niet alleen verbeteren ze dus de luchtkwaliteit, ook de luchtvochtigheid stijgt dankzij enkele plantenpotjes. En die is dan weer noodzakelijk om je te kunnen concentreren, je luchtwegen open te zetten en vermoeidheid te verminderen.

 Groen maakt gelukkig

Voor een stel blije werknemers is natuurlijk meer nodig dan een gezellig groen hoekje. Kan een plant op kantoor écht het verschil maken? Het antwoord is ja. Groen zien doet deugd. Onderzoek wees uit dat we met z’n allen rustig worden van de kleur groen, dat kijken naar plantjes ons vrolijker maakt en meer vertrouwen geeft in elkaar. We worden creatiever en productiever wanneer we ons omringen met een streepje groen. En er is nog meer goed nieuws: planten doen het ziekteverzuim dalen. Volgens een onderzoek van de Universiteit van Wageningen zelfs met 20%.

 Halverwege de negentiende eeuw merkte de Britse verpleegkundige Florence Nightingale al een duidelijk positief effect van een plant in een pot naast het ziekenbed. Een dikke honderd jaar later bevestigde het onderzoek van psycholoog Roger Ulrich die bevindingen. Hij vergeleek patiënten die net een galblaasoperatie hadden ondergaan. De helft van hen keek uit op een kale bakstenen muur, de andere helft kreeg een ziekenhuiskamer met uitzicht op bomen. Die laatste groep ervoer minder stress, verkeerde in een positievere stemming en moest minder medicatie krijgen. Gemiddeld konden zij het ziekenhuis een dag vroeger verlaten. Bij mensen met depressie of burn-out is overigens aangetoond dat werken in de tuin of zelfs gewoon in de natuur zijn een doeltreffend onderdeel van de therapie kan zijn.

 Team groen

Terug naar de werkvloer. Wil je je (thuis)kantoor opleuken met wat groen, maar heb je geen idee hoe daaraan te beginnen? Je kan een bedrijf inschakelen om dat voor jou te doen of de collega’s vragen om wat stekjes mee te brengen van thuis. Er zit vast wel iemand in je team met groene vingers. Maak ook afspraken over wie de planten verzorgt, zodat je na een maand niet eindigt met wat schrale takjes. Kies voor gemakkelijk groen dat blij is met een slok water op tijd en stond en verder weinig onderhoud vraagt. Liever een vrouwentong dan een bonsai dus. En hou tot slot ook rekening met de beschikbare ruimte. Planten groeien, dus tenzij je echt voor die bedrijfsjungle wil gaan, lees je best eens goed het labeltje op de pot.

Rosalien

Ontwerpt, tuiniert, bakt, naait, reist en probeert duurzaam te leven. Vrouw van Piet en mama van Helder.

Volgende
Volgende

Food, drinks, jazz & fun